Friday, November 21, 2014

Ki az agresszívebb?



Az alábbi statisztikai szösszenet a kaliforniai állami egyetem vizsgálódásának eredménye, 2013-ból. Alapjait képezi 686 darab hivatalosan elismert kutatási anyag. Gyengéje, hogy a magyar populációt nem érinti, de van bőven európai, ázsiai és amerikai adat. Úgy gondolom, hogy érdemes elgondolkodni az eredményeken.

Érdekes, hogy a 686 tanulmány többsége arra próbált bizonyítékot keresni, hogy a férfiak agresszívebbek és több erőszakos cselekményt követnek el, mint a nők. És nem. A tanulmányok egyértelműen azt mutatták, hogy a nők legalább olyan agresszívek, mint a férfiak, sőt.

Randi-erőszak egyetemisták körében: Nincs szignifikáns különbség a két nem között.

Párkapcsolaton belüli erőszak: Több, különböző eredmény született. Általánosságban körülbelül 10%-kal több nő esett erőszak áldozatául, mint férfi. Nők esetében gyakoribb, hogy megsérülnek (60%). Igen ám, de jóval több férfi sérül meg komolyabban női erőszak következtében (majdnem 30% a különbség) Azokban az esetekben, amikor mindkét fél agresszíót alkalmaz, a kezdeményező több esetben nő, mint férfi (16%).

Agresszió formái: 
Férfi: leszorítás, ütlegelés, folytogatás. Azt érdemes megjegyezni, hogy a leszorítás jellemzően a női erőszakra adott válasz, ami alátámasztja azt a tényt, hogy sok esetben a nő a kezdeményező.
Nő: tárgyak dobálása, késhasználat, karmolás, harapás, ütlegelés, rugdosás.

Érdekes, hogy azon párok körében, akik párterápia segítségével próbálták helyrehozni a kapcsolataikat, az esetek 65%-ban a nő megértette és elismerte, hogy érzelmileg és verbálisan évekig bántalmazta a férfit. Ez az eredményt természetesen név nélküli kérdőívek alapozták meg, azonban ez nem von le semmit az értékéből.

Olyan esetekben, amikor mások is jelen voltak az erőszak megtörténtekor (nyilvános hely, családi események stb), a szemtanúk gyakrabban számoltak be arról, hogy a nő kezdett először agresszívan viselkedni.

A fejlődő országokban gyakoribb, hogy a nő erőszak áldozatává váljon. Ezzel azt hiszem mindannyian tisztában vagyunk. Ugyanakkor a civilizált országokban, ahol dúl a radikális feminizmus, a női agresszió meghaladja a férfi agressziót. Az érzelmi és verbális bántalmazásról nem is beszélve.

Ez egy rövidke, nagyon zanzásított összefoglaló, de nem akartam, hogy az olvasó elvesszen a számok között.

Kedves hölgyek és urak...tanuljunk, okosodjunk, és vigyázzunk egymásra.

Referencia: http://www.csulb.edu/~mfiebert/assaults_bib343_201307.doc

1 comment: