Friday, November 27, 2015

A nők a fejlődő országokban.

Éppen egy dokumentumfilmet nézek, melyben afrikai és ázsiai női aktivisták beszélnek a problémákról. Azt hiszem sokan egyetértünk abban, hogy a fejlődő országokban más a nők helyzete, mint Nyugaton. Míg Nyugaton a radikális feministák széttépik a férfiakat, a fejlődő országokban bizony nagy szükség van a segítségre.

Az aktuális téma a nők körülmetélése...nem arról beszélek, amikor a klitorisz felső rétegét eltávolítják, ami hasonló - és ugyanolyan felesleges - mint a férfiak körülmetélése. Arról a szokásról beszélek/írok, amikor a kislány klitoriszát teljesen kivágják a nagyajkakkal együtt. Gyakran a vaginát bevarrják, hogy megőrízzék a nők tisztaságát. És vajon kik szorgalmazzák ezt a szokást? Az anyák.... 
A filmben elmeséltek egy történetet, melyben egy fiatal lány egy szimpla pamflet segítségével megértette az apjával, hogy ez a fajta csonkítás milyen veszélyes. Az apa azonnal megtiltotta, hogy a lányain elvégezzék a beavatkozást. Az említett lány kitől kapott szidalmakat? A saját anyjától. 

Persze lehet azt felhozni mentségül, hogy a férfiak verték ezt be a nők fejébe....ám ebben az esetben az említett apa (és nem ő volt az egyetlen) nem tiltotta volna be a beavatkozást. Lehet találgatni, hogy mi van a háttérben. Ám ha egy anya nem áll ki a lányáért annak ellenére, hogy a saját férje ellenzi a tervet, ott nagy a baj. Természetesen előfordulhat, hogy az anyák nem tanult nők, akik nem látják át a helyzetet. De ezért már megint a teljes férfi nem a hibás? Elárulom, nem. Miért nem? Mert a csonkítás ugyanúgy megtörténik Angliában, Kanadában, és az USA-ban....ahol ezek az anyák kaphatnának megfelelő oktatást és támogatást. Miért nem használják ki a lehetőséget??? Nyilván van olyan eset - nem is egy - amikor ezekben a családokban a férfi dönt. Ám ez nem menti fel a nőt, az anyát, hogy megpróbáljon változtatni. Ha egy kislány képes hatni az apjára, egy szimpla szórólappal, akkor hová tűnik az anya felelőssége?

Csak egy gondolat a sok közül....

2 comments:

  1. Tetszik ez a gondolat ... a sok közül. ;)

    ReplyDelete
  2. Valahol mindig sikerül oda kilyukadniuk az érvelésnél, hogy a rossz dolgok mögött férfiak vannak, ha másképpen nem, akkor a nők mögött álló férfiak. Mi férfiak lassan olyanok leszünk, mint az Állatfarm mindenért hibáztatható Hógolyója vagy a náci ideológia zsidói. A jövőben meglehet amolyan démoni mindenhatóvá válva felelünk majd az áradásokért, földrengésekért és hasonlókért is.

    ReplyDelete