Saturday, December 27, 2014

Dr. Csernus Imre tanácsai hölgyeknek

Ugyan Csernus tud feminista is lenni, néhány tanácsát szeretném megosztani. A tanácsok hölgyeknek szólnak, párkapcsolati, nemi, és személyiséggel kapcsolatos témákat érintenek. Érdemes elgondolkozni rajtuk.

"Lehet valaki kikent-kifent liba, lehet rajta akár másfél milla értékű ruha, a szememben akkor sem lesz jó nő, hanem csak egy görcs, aki hol ezzel, hol azzal, hol amazzal virít. Egy darab hús. Egy darab hús, ami megöregszik."

"Tudják, az élet mindig benyújtja a számlát... Mindenki azt kapja vissza, amilyen előjelű energiát belefektetett. Ha döntően negatívat, kevélységet, fösvénységet, bujaságot, irigységet, torkosságot, haragot, jóra való restséget - akkor ennek megfelelő lesz a vég is. És ezek nem pici, bagatellizálható sztorik, hanem nagyon súlyos gyilkolások..."

”Nem a késéssel van gond, a rohanó világban akármi történhet, balesettől kezdve addig, hogy tíz perccel a munkaidő vége előtt a főnök a kezembe nyom egy papírt, amit sürgősen el kell intézni, de ott van egy telefon, egy szimpla sms… Ez előfordulhat egyszer-kétszer, de ha a nő rendszeresen késik, ez azt jelenti, hogy sz.rik a partner fejére, mert ő ezt is megteheti!”

”A tiszteletet nem lehet kicsikarni. Ha én tiszteletet csikarok ki, akkor én vagyok a diktátor. De akkor az valójában nem tisztelet, hanem félelem. Óriási különbség.”

”A megfelelő nő- vagy férfi szerepe a felnőttkorhoz kötődik. Ha valaki hangsúlyozza, hogy nem akar felnőni, akkor hogy akar ő mondjuk jó nő lenni? Hm? Nem lesz jó nő, hanem csak annak látszik. Közben meg a vágyak megvannak, mert szeretne erős, nyugodt, békében élő lenni, de az ezzel járó munkát nem vállalja.”


6 comments:

  1. Bár ritkán éljenezek egy szemmel láthatóan mainstream, felkapott embert, a könyveit sem olvastam és nem is tervezem... mégis, aki kicsit is nyitott szemmel jár-kel a világban, eljut hozzá Csernus pár gondolata. A pasasnak van érzéke ahhoz, hogy olyan evidenciákat mondjon ki, hozzon felszínre, amiket mások nem mernek/akarnak/tudnak.
    Üti-vágja azokat, akik áldozati bárányként benne ragadnak egy pocsék kapcsolatban, teljesen igaza van, ez csak egy szegmens persze. Ezek a szösszenetek is mutatják, hogy józan paraszti ész kellene az Élethez, semmi más.

    ReplyDelete
  2. Azért volt olyan kijelentése is, hogy ha egy férfi nem feminista, akkor nem férfi. Más kérdés, hogy a feminista szót vajon ő hogyan értelmezte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A feminista szóval az a baj, hogy összekeverik az eredeti irányultságával, tehát az egyenlőséggel (persze mára maga a feminizmus sem az ami lenni akart valójában).

      Így ezt a szót használni sajnos nem bölcs döntés, mivel ha nem fogalmazza meg az ő saját gondolatait a szó alatt, akkor rá lehet sütni az általános feminista dolgokat.

      Delete
    2. A feminizmussal kapcsolatos fogalomzavar sajnos régóta jelen van :(

      Delete
    3. A feminizmussal kapcsolatos fogalomzavar sajnos régóta jelen van :(

      Delete
  3. azért nem merek pontosabban véleményt formálni Csernusról, mert nem követem a munkásságát-csak innen-onnan elkapott mondatok formájában ismerem- illetve néhány előadást átfutottam. Alapjaiban jól lát bizonyos dolgokat, de lehetnek hülyeségei neki is...

    ReplyDelete