Tuesday, February 17, 2015

Kaley Cuoco: Bocsánatot kellett kérnie amiért szeret háziasszony lenni...?

Kaley Cuoco a Bing Bang Theory sztárja a közelmúltban interjút adott a Redbook magazinnak. Mikor megkérdezték, hogy feminista-e, visszakérdezett: "Baj, ha nemet mondok?" Kifejtette, hogy bár természetesen elismeri a feminizmus hagyományos vívmányait, nem igazán foglalkozik a témával. Nem érdekli a nagy egyenlőség-vita, talán mert sosem nyomta el senki. Azt is elmesélte, hogy szeret főzni a férjére, szereti a háziasszony szerepét. Végül kiemelte a családi érdekek fontosságát.

A feministák egy csoportja rögtön azzal vádolta a színésznőt, hogy a kijelentéseivel megsértette a feministákat. Hiszen Cuoco 1 millió dollárt kap minden Bing Bang epizód után, melyben szerepel. A feministák szerint ez a feminizmus eredménye, a feminista vívmányok nélkül Kaley sosem kereshetne ennyit, sőt nem is dolgozhatna szabadon. Tehát a tény, hogy jól keres és mégis szeret főzni nem más, mint a feminizmus arculcsapása.




Nézek bambán magam elé egy ideig, és nem is értem. Aztán rájövök, hogy még mindig ugyanazon a Földön élek, miért is lepődtem meg? A feministák ebben az ügyben megint bizonyították, hogy nem tudják összeegyeztetni a hagyományos és az általuk kialakított szerepeket. A hagyományos szerepek utálat tárgyát képezik. Ilyen a házimunka, férj kiszolgálása stb. Várjunk csak! Közben azt is állítják, hogy ők bármire képesek, jó nekik egyedül. Ezek szerint mégis elvégzik a házimunkát és felvállalnak hagyományos szerepeket, ám csupán akkor, ha férfi nincs a képben. De akkor meg minek? Nem értem én a feministákat... Azt sem értem miért nem lehet valaki sikeres és egyben lelkes háziasszony? Van egy olyan érzésem, hogy azok a radikális feministák, akik ezt elképesztőnek tartják valójában szimplán féltékenyek. Jó, ez csak az én véleményem. Én Kaley álláspontját követem, mert nem akarok egyedül bolyongani az erdőben

Tudjuk, hogy Hollywoodban minden alkalmat megragadnak, hogy a feminizmust ajnározzák. Amikor pedig valaki kiáll a másik oldal mellett vagy legalábbis nem hever a feminizmus lábai előtt, akkor hatalmas a felháborodás és a műhiszti. Cuoco bocsánatot kért. Csak azt nem fogom fel, hogy miért. Nem mondott semmi borzasztót vagy bántót. Szerencsére a hölgynek jó a humora. A "kötelező" bocsánatkérés óta inkább viccelődik a témával.

8 comments:

  1. A férj kiszolgálása= ez is eleve sarkosan van megfogalmazva. A férfi is-egy normális kapcsolatban- ugyanúgy a nő segítségére van... vagy nekem is mindjárt bocsánatot kell kérnem? :D
    Alapvetően én sem szeretem azt a hagyományos leosztást, hogy a nő főz a pasi vakarja a ... - DE. Nálunk gyerekkoromban is az volt a természetes, hogy elosztottuk a házimunkát. Apukám porszívózott, anyu port törölt, stb. Amikor nagyobbak lettünk az öcsémmel, már mi is besegítettünk. Teljesen egyértelmű, hogy a kedvesem elmosogat, ha én épp nem csinálom meg, valami oknál fogva. Nem teszi szóvá, nem esik nehezére kérés nélkül összepakolni, szemetet levinni-de egyúttal nekem jó érzés őt olykor "kiszolgálni". Sosem éreztem, hogy többet adok, mint kapok. Ez nálunk az elejétől teljesen egyértelműen így alakult, anélkül, hogy erőltettük volna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De ez így teljesen oké, nincs ezzel semmi gond. De a feminista témákban olvasok sok hozzászólást és sajnos nem ez az alap hozzáállás az emberek részéről (valószínűleg nem véletlen megy a panaszkodás).

      Aki meg ezért leszól bárkit (a cikkre értve), az simán csak frusztrált, félreértette a dolgot, vagy úgy vette, hogy a hagyományos család, meg a férfi kiszolgálása (értsd teljes alárendelődés) oké, vagy pedig simán csak ebből van pénze hogy hőbörögjön ilyesmin.

      Delete
  2. Persze, szerintem is. Kaley azt mondta, hogy ő szereti kiszolgálni a férjét, meleg étellel várja esténként. Azért ez egy tipikusan női vonás: a gondoskodás, és táplálás szeretete. Mi ezzel a baj, könyörgöm? :)

    ReplyDelete
  3. Egy férfi is végezhet házimunkát. Mondjuk kezébe veheti a vasalót. Nincs abban semmi szégyen, szerintem.
    http://www.boszorkanyvadasz.blogspot.hu/2015/02/lazadas-vasalo-ellen.html

    ReplyDelete
  4. https://www.youtube.com/watch?v=4Znz4a51LFI

    ReplyDelete
  5. Távol álljon tőlem, hogy bármiben igazat adjak a femiknek, és nagyon szépen hangzik első olvasatra hogy Couco ilyen karakánul kiáll a hagyományos értékek mellett DE! De abban igazuk van a femiknek, hogy ha ők nem lennének, akkor Penny nem kapna 1 milkót minden epizódért, hiszen a karaktere szerint éppenséggel egy feminista hülyp@t játszik. Nem az aktivista-fajtát, hanem a világ lotyóját, aki folyamatosan ledegradálja a vőlegényét, ott sérti meg a férfiasságát, ahol csak tudja, egy nyamvadék béta senkinek tartja, aki csak azért van, hogy őt körbeugrálja, mint valami hűséges kis pincsi, se nem szereti, se nem kívánja, és az évadok alatt többször is otthagyta, összejött menőkkel, gazdagabbakkal, hülyébbekkel is, de közben azért végig pórázon tartotta Leonardot, mint biztonsági tartalékot, aki egy füttyentésére rögtön újra a szolgálatába állt.

    Szóval ez az imádokaférjemrefőzni, meg kiszolgálniőt-duma elég visszás, ha az egész munkássága azt az üzenetet közvetíti 8. éve, hogy legyél szép és buta szőke nő, és akkor azt tehetsz amit akarsz a férfiakkal, következmények nélkül.

    És a többi nő is ilyen a sorozatban, ott a szerencsétlen Howard, aki még a saját keresete felett sem rendelkezhet, hanem zsebpénzt kap az asszonytól, meg kis órarendje van, benne a napi háztartási feladataival, amire kis jutalomcsillagokat kap, ha szépen elvégzi. Mint valami taknyos kölyök, nem férj.

    Szoktam nézni a sorozatot, mert imádom a kis kockákat, az okos pasik a gyengéim, de ilyen jeleneteknél mindig felhúzom magam.

    ReplyDelete
  6. Szia mdmselle :) Nem vitatom, hogy a feministáknak szerepük van abban, hogy Kaley mennyit keres, de ha emellett megemlíti a család szentségét és hogy szeret főzni, az miért vált ki hőzöngést? Én csak ezt nem értem.

    ReplyDelete
  7. És, Kaley Cuoco kevesebb, mint két évnyi házasság után válik férjétől. Ez aztán a hagyományos élet. Bezzeg, régen, mikor nem válhattak... Tulajdoképpen élvezi a feminizmus minden vívmányát, csak mellette szeretett takarítgatni. Az nem baj, senki nem mondta, hogy nem_lehet_szeretni (aki szereti, eddig és ezután is csinálhatja). Itt arról van szó, hogy kényszeríteni alap elvárásként venni minden létező nőtől, lánytól, hogy ezt a munkát minden egyes nap-ha van munkája, ha nincs, ha akarja, ha nem-egyedül végezze el, már nem fair.

    ReplyDelete