Monday, February 2, 2015

Visszanyalt a fagyi Virginia-ban

A virginiai egyetemen, amely híres az állítólagos nemi erőszak esetekről, érdekes esemény történt. Az ún. sorority házak táján rengeteg a buli és összejövetel, csak úgy, mint más egyetemeken is az Államokban. A virginiai egyetem hímnemű diákjai nemrégen szervezték a szokásos, fogadásokon alapuló bulijukat. Ilyenkor a lányok általában meglátogatják a fiúkat...nem kis mennyiségű pia társaságában. Ezúttal azonban a lányoknak nagy meglepetésben lett részük.



Az Államokban hatalmas erőfeszítéseket tesznek a különböző feminista és egyéb civil szervezetek, hogy visszaszorítsák a nők elleni nemi erőszakok számát (ami egyébként általában nem valós adat, mert igen sok a hamis vád). Mivel felelősségre bíztatni a hölgyeket (számomra ostoba okokból) áldozathibáztatásnak minősül, ezért a felelősség mások kezébe kerül. Igen ám, de ebben az esetben szokatlan megoldás született. A fiúk által szervezett bulin a lányok nem vehettek részt. A saját házaikban maradtak...teljes döbbenettől sújtva. Kíváncsi vagyok, milyen érzés számukra, hogy konkrétan gyerekként bánnak velük. Maximálisan egyetértek a döntéshozókkal: ha nem akarsz felelősen viselkedni, maradj gyerek, de akkor vállald a következményeket. Persze sajnos nyilvánvaló, hogy a döntéshozók nem egy jó kis leckét próbáltak a lányoknak megtanítani. Egyszerűen úgy gondolták, hogy ez az egyetlen, amit tehetnek. Így az egyetemista lányok a rendszer szánalmas csecsemőivé váltak. Hozzá kell tenni, hogy a döntés azután született miután hatalmas hisztéria söpört végig az egyetemen egy cikk kapcsán, melyben egy Jackie nevű nőnemű hallgató azt állította, hogy csoportosan megerőszakolták. Az esetről hivatalos úton kiderült, hogy hazugság.

Forrás: University of Virginia Newsletter

4 comments:

  1. Valamiért úgy érzem, hogy ezt a bejegyzést nem egy nő írta. Sem a szóhasználat, sem a stílus, sem a mondanivaló nem erre utal. A másik tippem, hogy nem a saját gondolataidat írod le, hanem valaki másét, akinek szeretnél megfelelni.
    Nem tudom elképzelni, hogy aki nőként nemi erőszakról olvas, az ne képzelné bele magát egy pillanatra az áldozat helyzetébe. (Férfiaknál is ugyanúgy megvannak ezek az érzékeny témák, nem részletezném.) Ennyire senki nem lehet antiszociális. Nyilván vannak olyan idióták, akiket hazugságon kaptak, de ez nem teszi meg nem történtté a tényleges eseteket. Ennyi erővel semmilyen bűntényben nem kellene nyomozni, mert hazudni bármiről lehet.
    Egyébként azt honnan veszed, hogy ezzel csak a lányokat leckéztették meg? Mindannyiuknak szólt: ha együtt nem megy a bulizás, csinálják külön.

    ReplyDelete
  2. De ezt a bejegyzést én írtam. Nő vagyok. Nem kell senkinek megfelelnem, ha elolvasod a bemutatkozást a blog címe alatt, akkor ez nyilvánvalóvá válhat :)
    1. Ebben a konkrét esetben nem történt nemi erőszak. 2. Én nőként bele tudom élni magam nem csak az erőszakot átélt személy helyzetébe, hanem az ártatlanul vádolt férfi szerepébe is.
    Hol leckéztették meg a fiúkat??? Nekik engedélyezték a bulit, a lányoknak nem. Hol olvastad, hogy a lányok is buliztak?

    ReplyDelete
  3. A bejegyzéshez nem mellékeltél pontos forrást, az online egyetemi újságban pedig nincs sem ezzel, sem az eredeti esettel foglalkozó cikk (vagy csak én vagyok vaksi), így konkrétumok hiányában induljunk ki abból, hogy mindenki bulizhatott a saját házában. Nem minden fekete vagy fehér.
    Természetesen az alaptalanul megvádolt férfiak helyzete is hasonlóan aggasztó, nincs szemellenzőm. Utólag elég nehéz bármelyik álláspontot igazolni, ha nincsenek tárgyi bizonyítékok, csak állítások.
    Nem tudom, hogy az eredeti esetről olvastál-e korábban, de röviden arról volt szó, hogy egy buliban erőszakolták meg (vagy sem, ezt már nem tudjuk meg) a lányt, a barátai pedig segítség címszó alatt lebeszélték a feljelentésről, mondván, hogy így soha többet nem fogják őket egyetlen buliba sem meghívni, illetve hogy rossz fényt vet az egyetemre. Épp ezért elenyésző a ténylegesen bejelentett esetek száma, mert az intézmények a jóhírük megőrzése érdekében előszeretettel sikálják el az ehhez hasonló, rájuk nézve is terhelő ügyeket, általában a kevésbé rosszul hangzó hazugságváddal. (Mármint a hazug kislány és erőszakos állat verziók közül.) Röviden: inkább távol tartják őket egymástól, mint hogy utólag kelljen választani az igazság és a jó hírnév között. Nagyon elmés.

    ReplyDelete
  4. A linket egy ismerősöm küldte, ha azóta levették, az nem az én dolgom. Majd nézz jobban utána ha érdekel, az amerikai média meglehetősen szétszedte az ügyet. Én momentán csak a józan paraszti eszemre tudok hagyatkozni: ha engem megerőszakolnak, szarok minden másra, van annyi eszem hogy tudjam, látleletek, vér, DNS stb mind bizonytani tudnák az esetet. Nem két évvel később hozakodnék elő vele. Ezenkívül a barátok felvállalták a valódi nevüket és elmesélték, hogy az állítólagos randipartner aki elsőként követte el a nemi erőszakot, valószínűleg nem is létezett. Több online cikk is foglalkozott az esettel, konkrétan kijelentve, hogy a lányokat kitiltották a bulikról. Az hogy ez egy gyerekes megoldás volt, én is elismertem.

    ReplyDelete