Monday, January 5, 2015

Átkozott Gender Studies

Feministák és antifeministák egyforma gyakorisággal emlegetik a gender studies (továbbiakban GS) témakört. Más okokból kifolyólag, ezt hozzá kell tennem. A GS magyarul a társadalmi nemek tanulmányozását jelenti, tehát az emberek különböző problémáival foglalkozik, melyek kapcsolatban állnak a nemükkel. Ide tartozik még a szexuális identitás, főleg melegekről és leszbikusokról jelennek meg könyvek és tanulmányok. A GS egy egészen nagy szeletét a feminizmus és a feminista elmélet alkotja. Nem csoda hát, ha feministák százezrei a GS-t istenítik. Mögé bújni is nagyon szeretnek. Az antifeministák inkább bírálják, mert a tanulmányok egyenlőtlenségen és igazságtalanságon alapulnak. Bevallom, abban a hitben éltem, hogy a GS a feminista pszichológiával egyetemben elindult egy jobb irányba. Később keserűen ráébredtem, hogy szemellenzőt viseltem. Végiggondoltam, hogy én milyen tanulmányokat olvastam a témában az elmúlt 3 évben tananyag címszó alatt. Ugyan a feminizmust (hála az égnek) épp, hogy csak említettük, a következő csoportokat elemeztük nemi és társadalmi alapon: LGBTQ közösség tagjai, etnikai kisebbségek, idősebb emberek....és a nők! Persze mind jogos, ezek a csoportok különböző problémákkal rendelkeznek, melyek közül sok csak az adott csoportban jelenik meg (pl a szenilitás az idős emberek kapcsán). Ejj-ejj, mitől van hiányérzetem? Hát persze...hová lett a férfi? 




Nem árulok el nagy titkot, ha azt állítom, a férfi igen különbözik a nőtől mind fizikailag, mentálisan, és érzelmileg. Ha a nő (szexuális identitástól függetlenül) külön csoportot alkot, akkor ez miért nem érvényes a férfiakra? A férfinak nincsenek tipikusan "férfi" jellemzői, melyek érdekesek lehetnek? Nekik nincsenek tipikus problémái? Persze, hogy vannak. Mindez nyilván nem lényeges, hiszen a férfi az örök elnyomó, tehát nem érdemel figyelmet, megkapja azt saját magától. A férfit nem kell tanulmányozni. A férfi csak úgy van...létezik...különben is, miért nem tanulmányozták a férfiak saját magukat, amikor még minden tudományág az ő kezükben volt? 

Sok válasz létezhet ezekre a kérdésekre:
* A férfi erős, magabiztos, nincs szüksége holmi tanulmányokra. Lehet, de ez akkor is diszkriminációnak minősül.
* A férfi mindenki mást elnyom és diszkriminál, ezért csak a többieket szabad tanulmányozni.
* A feministák ugyan egyenlőségre törekszenek férfi és nő között (aha), ám ez azt jelenti, hogy még több férfi nélküli tanulmányra van szükség, hogy ezt bizonyíthassák, és eltöröljék az elnyomást.

Egy egész regényt írhatnék erről, de megkímélem az olvasókat. Gondoltam, hogy konkrét vizsgálódásba kezdek, mert nem akartam légből kapott információkat megosztani. Az USA legnagyobb könyváruház-láncának internetes honlapján megtekintettem a GS kategóriát. Hány férfiakkal foglalkozó könyvet találtam? Nullát. Lehidaltam. A szemellenzőm vastagabb volt, mint képzeltem. Nulla???? A kanadai könyváruház-lánc kicsit visszaadta a reményeim. Ott felleltem 46 db férfiakkal foglalkozó GS könyvet. 46 db...szemben a 418 db nőkkel foglalkozó könyvekkel. A feminista könyvek száma 162.

Most már értem, hogy az antifeministák miért átkozzák a GS-t. A marha nagy egyenlőség azt jelenti, hogy a férfi, mint az egyik társadalmi nem egyszerűen nem létezik. Talán eljön a nap, amikor az antifeministák elég erősek lesznek ahhoz, hogy ezen változtassanak.

6 comments:

  1. Vagy talán a férfiak olyan egyszerűek, hogy nem lehet őket tanulmányozni. :D persze csak pikírtség tőlem... és nem is igaz természetesen.
    Érdekes mindenesetre. Nem jó, mert valóban nem az egyenlőség látszatát kelti.

    ReplyDelete
  2. Lecsekkoltam azt a 46 könyvet, ami férfiakkal foglalkozik. Hatot írt nő, és mind a hat azzal foglalkozik, hogy a férfi megértse a nőt......pfffft

    ReplyDelete
  3. Nem értem, miért kellene MEGÉRTENIE bárkinek is a másikat-mi van megértenivaló általánosságban a nőkben? Illetve a férfiakban? Mindannyian önálló entitások vagyunk, különböző lélekkel, vágyakkal, álmokkal, eltérő tehetséggel, nincs általános recept, ne is legyen!
    Gyűlölöm azt, amikor viccet csinálnak abból, hogy a nőket/férfiakat lehetetlen MEGÉRTENI.
    Nettó, full agyamentség.
    * ehhez kapcsolódóan: a kedvesem még a kapcsolatunk elején elmesélte, néha szeretne belelátni egy nő agyába, mert volt olyan barátnője, akin nem tudott kiigazodni. Egyszer így viselkedett, aztán másként. Nem tudta kezelni például a hangulatingadozásait. Erre finoman meggyőztem, hogy itt nem a női nemről van szó általánosságban, hiszen nem minden nő ilyen... valószínűleg kicsit ideggyenge volt az a hölgy és talán bizonytalan is volt az egész kapcsolat. Én például nem vagyok ilyen-ami nyilvánvalóan nem erény, csak bizonyíték arra, hogy tilos általánosítani.*

    ReplyDelete
  4. Vannak általános jellemzők, de azokat csak akkor szabad használni, ha van rájuk tudományos bizonyíték. Alapvetően az általánosítás a radikális feministák napi betevője.

    ReplyDelete
  5. Nagyon jól időzítetted ezt a posztot, Antoni Ritáék épp a napokban hozták létre a "nőjogi és gender" adatbázisukat:
    http://palandy.v-comp.ch/noverteka/tallozas.htm

    A főbb témakörök közt az alábbiak szerepelnek:
    - nők a munkaerőpiacon, nők foglalkozás szerint
    - nők elleni erőszak
    - nők országok, régiók szerint
    - nőkutatás, gender studies, feminista tudományszer
    - nőtörténet, feminizmustörténet (külföldi)
    - nőtörténet, feminizmustörténet (magyar)
    - speciális helyzetű nők

    Tehát kizárólag a nőket említik meg a főbb témakörök, nincs egy olyan témakör sem, ahol a férfiakról lenne szó.

    Nyilván az elnevezés és a főbb témakörök is magukért beszélnek, azonban érdemes részletesebben is megnézni ezt: Ha beírom a keresőbe, hogy "férfiak" akkor 163 találat van, míg a "nők"-re 3 530. Vagyis a találatok 96%-a nőkről szól és 4%-a férfiakról. De még ez sem mutat reális képet, ugyanis számos könyv címében mindez úgy szerepel, hogy "nők és férfiak" vagyis itt még ki kéne elemezni azt, hogy ezek közül mennyi az ami kizárólag nőkről és kizárólag férfiakról szól, valamint a férfiak esetében elég sok könyv van aminek már a címe is igen negatív, pl. "Miért bántalmaz? Miért bántalmazhat? A családon belüli erőszak a férfiak felelőssége." ezek a könyvek is levonandók, ugyanis ezek mögött is értelemszerűen a nőközpontú, férfihibáztató feminista ideológia van.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, észrevettem ezt én is. Annak a kevés könyvnek a fele, ami a férfiakkal foglalkozik, valójában a nővel foglalkozik...ehh

      Delete