Monday, January 12, 2015

A feminizmus ellopta a Golden Globe díjátadót

Nem kicsit. Kezdjük azzal, hogy a két házigazda (Tina Fey és Amy Poehler) a kezdeti monológ alatt ízetlen vicceket sütött el Bill Cosby-val kapcsolatban. Tudvalévő, hogy Cosby-t az utóbbi időben csak úgy hirtelen megvádolta 18 (?) nő azzal, hogy az amerikai színész és komikus megerőszakolta őket. Tény, Cosby-nak évekkel ezelőtt volt egy hasonló esete, amit elsimítottak, a jelenlegi vádakra nincs semmilyen bizonyíték. Persze lehet viccelődni....hogyne, csak teljesen felesleges és bicskanyitogató volt.

Osztán jöttek a női díjazottak, akiknek a fele a köszönőbeszédében kb. a világ összes nőjét ajnározta, hogy miért, abban nem vagyok egészen biztos. Joan Froggat (Downton Abbey láv láv) elárulta, hogy a szerepe kapcsán sok nő felkereste, akiket megerőszakoltak. Joan azért említette ezt, hogy az áldozatok biztosak lehessenek abban, hogy a világ hallja a hangjukat. Dúl a rape culture kérem szépen, ám még mindig úgy gondolom, hogy a rendőrség, bíróság, és mentális szakemberek segítségével az áldozatok sokkal inkább léphetnének a felépülés útjára. Nem kell ahhoz Golden Globe. Maggie Gyllenhaal közölte, mennyire örül, hogy igazi nők, valódi nők szerepeihez jutnak végre. Mondjuk ekkor éppen egyedül ültem a TV előtt, de csendben körülnéztem. Eddig nem így volt? Az elmúlt évtizedekben rengeteg fantasztikus film született valódi nőkről...akiket valódi nők alakítottak. Helen Mirren, Judi Dench, Meryl Streep, a már nem éppen fiatal Julia Roberts és Kate Winslet....nem ismerős?




Míg a nők feminista szlogeneket osztottak meg, a férfi díjazottak maradtak a hagyományos köszönőbeszédeknél (ezt egy hírportálon olvastam, úgy volt beállítva, mintha ezzel a férfiak maradiságukat bizonyították volna). Micsoda botrány!!!! Tényleg borzasztó, amikor egy férfi köszönetet mond a feleségének, családtagjainak, kollégáinak. Nyilván a teremben ülő összes nő előtt kellett volna meghajolniuk.

Bár lehet, hogy véletlen volt, de azon külön röhögtem, hogy a feminizmusszagú díjátadó szüneteiben többször levetítették a Szürke 50 árnyalata című film előzetesét. A történet egy bántalmazó kapcsolatot mutat be, de Valentin napján árasztja el a mozikat, mivel annyira romantikussss. A feministák meg nagyon utálják (persze mind elolvasta titokban...na jó, nem szemétkedek) Ha véletlen volt, nem baj....a véletlen irónia is irónia :)

1 comment:

  1. Kirakat nyilván az egész - és követi az aktuális, ám nem minden esetben jó irányba haladó trendeket.
    Ennek szellemében Billy Bob thank you-ja a legszimpibb :D

    ReplyDelete